Sebzeli buğday pilavı malzemeleri
- 1 bardak buğday (Önceden haşlanmış)
- 1 küçük soğan (ince doğranmış)
- 1 adet havuç minik küp doğranmış (arzu ederseniz rendenin ince tarafı ile rendeleyebilirsiniz.)
- 1 adet kabak (orta çekirdekli kısmı alınıp kabuklu olarak minik küp doğranmış. Arzu ederseniz rendenin ince tarafı ile rendeleyebilirsiniz.)
- 1 adet kapya biber (çekirdekleri alınıp, küp küp doğranmış)
- 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
Arzu ederseniz bir tutam tatlı toz biber, bir tutam kekik koyabilirsiniz.
Hazırlanışı
- Tencereye yağlar koyulup kısık ateşte eritilir.
- Soğan eklenir hafifçe karıştırarak kısa bir süre yakmadan pişirilir.
- Havuçlar ilave edilir 3-4 dakika sonra kabaklar eklenir. Ardından iki çorba kaşığı sıcak su ilave edilir ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
- Buğday ve kullanacaksanız eğer baharatlar eklenir. Karıştırılır. Suyunu çektikçe kaşıkla su ilave edebilirsiniz.
- Pilav iyice karışıncaya kadar (5-8 dk) pişirilir. Tüm malzemeler yumuşadığında ocaktan alınır. Pirinç pilavı ve makarnaya alternatif bir garnitürdür. Özellikle balık ve et yemekleriyle uyum sağlar. İsterseniz yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz.
Doç. Dr. Mahir Gülcan’ın notu:
İçerik olarak 1 yaş çocuğun yiyebileceği çok faydalı bir pilav. Sade pirinç pilavı yerine bu tip sebzeli, tahıllı pilav ve garnitürleri tercih edebilirsiniz. Glüten intoleransı veya çölyak hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olmayanlar rahatlıkla yiyebilir. Yoğurt ile sunulduğunda küçük çocukların yutması daha kolay olur.