Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekŞehriyeli domates çorbası 1 yaş sonrası

Şehriyeli domates çorbası 1 yaş sonrası

-

Şehriyeli domates çorbası

Malzemeler

  • 5 adet olgun domates
  • 5 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • Yarım çay kaşığı tuz (çocuğunuz gün içerisinde fazla tuzlu gıdalar yediyse çorbaya tuz ilave etmeyin. Çocuğunuz 1 yaşın altındaysa çorbada tuz kullanmayın)

Hazırlanışı

  • Domatesleri kabuğunu içine kaçırmadan rendeleyin.
  • Tencereye domates rendesini ve tereyağını koyun. 15 dakika kadar orta ateşte ara sıra karıştırarak pişirin.
  • Domatesin köpüğü azalınca yaklaşık 15 dakika sonra suyu ilave edin.
  • Kaynadığında içine şehriyeyi dökün ve karıştırın.
  • Şehriyeler yumaşadığında sızma zeytinyağı ile tuzu ilave edin ve karıştırın. Ardından ocağı kapatın. Üzerine çocuğunuz yiyor ise ince doğranmış maydanoz koyabilirsiniz.

Not: İçine 1-2 adet ev yapımı et suyu bulyon ya da 2-3 çorba kaşığı et suyu koyabilirsiniz.

Not2: Yetişkinler kendi içecekleri çorbaya karabiber ilave edebilir.

Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:

Çorba her mevsim sevilen ve içilen bir yemek çeşididir. Özellikle şehriyeli domates çorbası hem yapımı kolay hem de sağlık için değerli mikrobesinler içeren bir çorbadır. Domatesi yaklaşık olarak mevsimi olan mayıs ve eylül dönemleri arasında bol bol yemek gerekir. Yaklaşık olarak diyorum çünkü artık ithal, sera vb. pek çok domates var. Ancak bizim bildiğimiz tarla domatesi, genellikle bu aylar arasında çıkar ve fiyatı da biraz daha düşük olur.

Şehriyeli domates çorbası 1 yaş üzeri bilinen bir alerjisi olmayan sağlıklı çocuklara verilebilir. Domates reflü sorunu olan bebek ve çocuklarda (yetişkinlerde de) bu sorunu artırabilir. Domates gibi asitli yiyecekler yiyen bebeklerde pişik artabilir. Büyük çocuklarda (okul çağı, ergen) Oral alerji sendromu (polen besin sendromu) görülebilir. Bazı bireyler taze meyve veya sebze yedikten hemen sonra ağız, dudak ve boğazlarında, hafif şişmeler ve kaşıntı hissedebilirler. Bu oral alerji sendromu olarak bilir. Oral alerji sendromu genellikle çok ciddi bulgulara neden olmaz. Meyve ve sebzeyi iyice pişirerek alerjenleri devre dışı bırakmak mümkündür. Çimlere alerjisi olan kişilerin domates yerken dikkatli olmaları önerilir zira alerji bulguları görülebilir. Küçük çocuklarda daha çok besin alerjisi görülür. Oral alerji sendromu daha çok büyük çocuklar ve yetişkinlerde görülmektedir.

Gelelim domatesin faydalarına. Domates kalorisi ve karbonhidratı düşük bir sebzedir. Domatesin karbonhidrat değeri liflerden geldiğinden faydalı karbonhidratlardandır. Domates C, A, K vitamini ve potasyum gibi vitaminler ve mineraller içerir. Domates güçlü kemikler ve dişler, iyi bir bağışıklık sistemi için önemlidir ve demir emilimini artırmak için yardımcı olur.

Domateste bulunan likopen, prostat kanserini önlemeye yardımcı olan bir antioksidandır. Ek olarak, likopen HDL’yi (sağlıklı kolesterol) artırabilir ve LDL’yi (kötü kolesterol) azaltabilir. Ayrıca kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek kan pıhtılaşması ve potasyumda yardımcı olan çok iyi bir K vitamini kaynağıdır.  Ancak konserve değil taze domates kullanın zira konservelerin sodyum miktarı fazla olabilir.