Semizotu, vitamin, mineral ve lif açısından zengin ayrıca ülkemizde bolca yetişen bir sebzedir. Yeşil yapraklı sebzelerle yapılan yemeklerin aynı gün yenilmesine dikkat edilmelidir.
Semizotu yemeği
Malzemeler
- 250 gr. Semizotu (yarım büyük demet)
- 1 domates
- 1 kuru soğan
- 2 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı pirinç
Hazırlanışı
- Soğan küp şeklinde doğranır.
- Bir tencereye domates rendelenir zeytin yağ ve soğan ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.
- Domates piştikten sonra içerisine temizlenmiş, yıkanmış ve küçük doğranmış semiz otu eklenir.
- Semizotu suyunu salınca pirinç ilave edilir. Az miktar da su ilave etmek gerekebilir. Kısık ateşte pişirilir.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:
Domates pişince içindeki flavonoidler açığa çıkar. Ancak bebek için hazırlanan yemeklerde yağın yanmamasına ve soğanın kavrulmamasına özen göstermek gerekir. Yeşil yapraklı sebzeler ile yapılan yemekler aynı gün içerisinde tüketilmelidir. Semizotu; A, B1, B2,B6, C, E, niasin, nikotinik asit, beta karoten, riboflavin, folat gibi vitaminlerden ve özellikle K, Ca, Fe, Mg, Na, P, Cu, Zn ve Mn minerallerinden zengin olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye fayda sağlar. Özellikle hamile annelerin de yemesini öneririm. Folik asit içerir. Bu tarif kıyma ilave edilerek yapılınca daha değişik bir tat ortaya çıkar. Ancak kıymanın kavrulmamasına dikkat edilmelidir. Bebeğinize yanında ev yapımı yoğurt ile servis edebilirsiniz.