Soğuk algınlığı için rahatlatıcı çay tarifi

 

Soğuk algınlığı için rahatlatıcı çay tarifi

Kış aylarında daha sık yaşadığımız soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyon hastalıklarından korunma ve tedavisinde bağışıklık sistemi çok önemlidir.
Bağışıklık sistemimiz içinse beslenme bir numaralı koruyucu ve destekleyicidir. Tıpkı Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bölümü Yardımcı Direktörü Prof. Dr. George L. Blackburn’ın da  söylediği gibi : Beslenmenin, bağışıklık sisteminde çok önemli bir yeri vardır. Bir veya daha fazla gerekli besinin eksikliği, bağışıklık sisteminin en üst derecede işlev görmesini engeller”

Normal popülasyon dışında riskli grup olarak adlandırdığımız gebe ve çocuklarda ise bu durum daha da önemlidir. Çocuklarda ve gebelerde bağışıklık sisteminin desteklenmesi için beslenmelerinde yapacakları bazı değişiklikler ve  eklentiler son derece faydalı olacaktır. Bu dönemde vücut direncindeki azalmaya karşın, antioksidan etkiye sahip olduklarından A, C, E vitaminlerin, selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin, omega 3 ve omega 9 yağ asitlerinin alımının arttırılması gerekir. Tabi ki öncelik,  bu öğelerin besinlerden doğal olarak alınması gerekir.

RAHATLATICI ÇAY TARİFİ

Soğuk algınlığına karşı rahatlatıcı çay (Yetişkinler için)

Kaynamış suya çubuk tarçın, zencefil, karanfil, tane karabiber, yenibahar , kakule, adaçayı, portakal kabuğu ve bir tatlı kaşığı bal ekleyip demlenmesi için bekleyin. Gün içinde 3-4 fincana kadar tüketebilirsiniz. Arzu ederseniz karışıma siyah çayı da dahil edip daha sonra light/ yarım yağlı süt ekleyerek bu yumuşak aromalı içeceği ara öğün yerine de içebilirsiniz.

 

Soğuk algınlığı yaşayan gebe ve çocuklarda protein önemlidir

Beslenmemizde bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardım edecek yeterli protein almaya, özellikle biyolojik değeri yüksek, süt, süt ürünleri, yumurta gibi, proteinleri tüketmeye dikkat etmeliyiz.

Vitamin ve minerallerin tartışılmaz gücü ..

Serbest radikalere karşı ilk savunma hattımız olduğu düşünülen C ve E vitamini, beta-karoten içeren besinleri de sıkça tüketmeliyiz.

Limon, portakal, dolmalık biber, maydanoz, kivi ve greyfurt bol miktarda C vitamini; ayçiçek yağı, badem, ceviz ve fıstık türleri de E vitamininden zengin besin maddeleridir.

Havuç, balkabağı, kayısı, portakal, turunçgiller, ananas, gibi besinlerin A vitamini ve öncü maddesi olan beta karotenden oldukça zengin olmaları, göz sağlığımız ve ağız sağlığımız için oldukça önem taşımakta. Bu grup besinlerin özellikle sindirim sistemi kanserlerine karşı koruyucu olduğunu ve bağışıklık sistemimizi güçlendirdiğini biliyoruz. Özellikle havucun salatalarda ve söğüş olarak bol miktarda tüketimi kış aylarında daha da önem kazanmaktadır. Turuncu, kırmızı, ve yeşil sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan beta karoten de bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında önemli derecede artış sağlar. Bu vitamini içeren gıdaları tüketmekle hem bağışıklık sistemini güçlendirmiş, hem de kanserden korunmuş oluruz. Beta kroten vücutta A vitaminine çevrilerek dolaylı yarar da sağlamaktadır..

 

Uzm. Dyt. Banu Topalakcı Salman

 

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here