Somon balığı ile yapabileceğiniz 3 tarif

Somon balığı ile yapabileceğiniz 3 tarif

Sağlıklı beslenme konusunda deniz ürünlerinin yeri tartışılmaz. Omega-3, D vitamini ve iyot gibi insan sağlığı ve gelişimi için çok önemli besin değerleri taşıyan deniz ürünlerinin güvenli olması da bir o kadar önemli. Günümüzde deniz, çevre kirliliği ne yazık ki denizlerdeki yaşamı da tehdit ediyor.

Geçtiğimiz günlerde, güvenli ve sürdürülebilir balıkçılık konusunda kapsamlı çalışmalara imza atan Norveç Deniz Ürünleri Konseyi, Norveçli ve Türk beslenme uzmanlarını, keyifli bir atölye çalışmasında buluştuk. d.ream Akademi’de gerçekleştirilen ‘Deniz Ürünleri Güvenliği ve Sağlığa Faydaları’ isimli atölye çalışmasında önemli bilgiler sunuldu. Gıda Güvenliği ve Beslenme Bölümü Uzmanı Lisa Kolden Midtbø de, haftada en az 2-3 kez yağlı ve yağsız çeşitli balık türlerinin yenilmesinin beslenmedeki önemine değindi.

Özellikle hamileler, gençler ve çocuklar daha fazla balık yemeli

Lisa Kolden Midtbø, “Metabolizma ve beyin gelişimi için çok önemli bir besin olan iyot seviyesinin, özellikle hamileler ve çocuklarda olmak üzere Türkiye genelinde yetersiz seviyede olduğu görülüyor. Araştırmada, hamileler ve yetişme çağındaki gençler yetkili kurumlar tarafından önerilen miktarların çok daha altında deniz ürünü tüketiyorlar. Bu da Omega-3, D vitamini ve iyot gibi insan sağlığı ve gelişimi için çok önemli besinlerin de daha az alınmasına neden olabiliyor. Gerekli besinlerin alımı sağlık için çok önemlidir. Tükettiğimiz gıdalar, sağlığımızı direkt olarak etkiler. Deniz ürünleri de insan sağlığı için gerekli birçok besinin bir arada bulunduğu eşsiz bir gıda.

Deniz ürünlerinin zihinsel rahatsızlıklar, beyin gelişimi, davranış, depresyon ve şeker hastalıkları üzerinde de olumlu etkisi olduğuna dair araştırmalar var. Bu nedenle öğünlere yağlı ve yağsız balık gibi, somon, uskumru,ringa gibi çeşitli deniz ürünlerinin dâhil edilmesini öneriyoruz. Ayrıca Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili ve birçok balık çeşidi var, bunlar da daha çok yenilmeli. Norveç Sağlık İdaresi, bütün yaş grupları için haftada 2-3 defa balık yenmesini tavsiye ediyor. Bu da, haftada 300-450 g balık anlamına geliyor.”dedi.

GDO’lu yemler ve antibiyotik kullanılmıyor.

Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Türkiye Direktörü Maria Kivijarvi Heggen ise; “Dünyamızın %70’i denizlerden oluşmasına karşın besin tedariğinin sadece %2’si denizlerden karşılanıyor. Birleşmiş Milletler Tarım  ve Gıda Örgütü’ne (FAO) göre mevcut nüfus artışı hızı göz önüne alındığında yakın gelecekte daha fazla akuakültür ürününe ihtiyacımız olacak. Norveç, dünya genelinde insanların sağlıklı ve lezzetli deniz ürünleri tüketmesi için sürdürülebilir akuakültür odaklı önemli çalışmalar yürütüyor. Bu konuda çok titiz düzenlemelere bağlıyız. Bu nedenle örneğin Norveç somonunda veya diğer deniz ürünlerinde GDO’lu yemler ve antibiyotik kullanılmıyor. Ağır metaller ve diğer kalıntılar konusunda sürekli analizler yapılıyor ve bir kalıntıya rastlanmıyor. Dünyaya son derece güvenli deniz ürünleri sunuyoruz. Bugün dünyada her gün 17 milyon öğün Norveç somonu tüketiliyor. Biz de bu etkinlikte, deniz ürünleri güvenliği ve sağlığı konusundaki son araştırmaları ve sürdürülebilir akuakültür yaklaşımımızı beslenme uzmanları ile paylaştık.” dedi.

Somon Köftesi 

Malzemeler:
300 g. derisiz, kılçıksız somon balığı
1 yumurta
1 soğan rendelenmiş
1 tatlı kaşığı hardal
2 çorba kaşığı galeta unu
1 tatlı kaşığı yıkanıp, kıyılmış maydanoz
yeteri kadar tuz, karabiber

Hazırlanışı:
Somonu yıkayın. 18-20 dk buharda pişirin.Soğumaya bırakın.
Yoğurma kabına tüm malzemeyi alın ve üzerine soğuyan somonu didikleyin. İyice yoğurun.
10 dakika dinlendirin. Şekil verip ister teflon tavada,isterseniz fırında pisirin. Fırında 200 derecede 6 dakika. Tavada orta ateşte iki yüzünüde pişirin.

Somon köfteli makarna

1 paket makarna
3 büyük domates
3 – 4 yaprak fesleğen
1 diş sarımsak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 ölçü somon köftesi

Hazırlanışı
Hazırladığınız somon köftelerini minik minik top köfteler yapın.
Makarnayı haşlayın. Bir tencerede domatesleri zeytinyağı ve sarımsak ile pişirin. Köfteleri ekleyip pişirmeye devam edin. Makarna ile sosu harmanlayıp servis edin.

 

Somonlu sandviç 

200 gr somon derisiz, kılçıksız somon
1/2 olgun avokado
2 çorba kaşığı labne peyniri
1 tatlı kaşığı ince kıyım dereotu
6 -7 adet kornişon turşu küp küp doğranmış
1 kaç damla limon suyu
1 kaç damla zeytinyağı
yeteri kadar tuz karabiber

Hazırlanışı
Somonu 15-18 dakika buharda pişin kadar. Soğumaya bırakın.
Avokadoyu soyup,karıştırma kabına alın.Limon, zeytinyağı,tuz ve biber ekleyerek ezin.
Didiklediğiniz somonu ekleyin. Diğer tüm malzemeyi ekleyip iyice karıştırın. İster tam buğdaylı ekmeklerle sandviç yapın.İsterseniz minik kanepeler hazırlayın.

NOT: 1-2 yaş grubu için bu yemekleri hazırlarken karabiber, hardal kullanmayabilirsiniz. Küçük çocuklar için bu tip çeşnilere ihtiyaç yoktur. Beslenmelerinde yeri de yoktur.

 

Yemek editörü şef: Ayşe Nil Dinler

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here