Ana SayfaAileTaşıyıcı anne nedir?

Taşıyıcı anne nedir?

-

Taşıyıcı annelik anne adayının bazı özel sebepler nedeniyle hamileliği sürdüremediği durumlarda devreye girmektedir. Herhangi bir nedenden dolayı hamile kalamayan çiftler, rahmin alınması, genetik bir problem ya da tıbbi bir sorun olduğunda bebek sahibi olabilmek için bazen başvurulan bir yöntem. Taşıyıcı annelik, bir kadının biyolojik olarak kendisiyle bağı olmayan bir bebeği taşımasıdır. Taşıyıcı gebelikte, yumurta veya bir donörün yumurtaları, eşin veya bir donörün spermiyle invitro oluşturulan embriyo, taşıyıcı anneye aktarılır ve bebek doğmaya hazır olana kadar taşıyıcının rahminde gelişir.

Taşıyıcı anne nasıl bulunur?

Taşıyıcı anne bulmak için bazı ülkelerde ajans hizmeti verilmektedir. Taşıyıcı annelik yapan kadınların bağlı olduğu ajanslar vardır. Bu şekilde anne-baba olmak isteyenler ve taşıyıcı anneler buluşturulmaktadır. Öte yandan bu hizmeti veren siteler de bulunmaktadır. Ancak böyle bir düşünceniz varsa sonrasında yaşanacak sıkıntıların önüne geçmek için bir ajansla görüşmeniz daha doğru olacaktır. Yani tüm işlerin resmi yollardan yürütülmesine özen göstermelisiniz.

Taşıyıcı annenin masrafı nedir?

Taşıyıcı anne masrafları ülkelere göre değişmektedir. Yani sizin ve taşıyıcı annenin nerede yaşadığınıza bağlı olarak değişir. Taşıyıcı anne olarak bir arkadaşınızı ya da akrabanızı seçmek, bir taşıyıcı anne bulmaktan daha az maliyetli olabilir. Kesin bir maliyet vermek zor olabilir. Ancak fiyatlar şu maliyetleri içerir:
• Tüp bebek ve gerekirse yumurta donasyonu fiyatı
• Taşıyıcı anneye ödenecek ücret
• Acente ücretleri
• Yasal ücretler
• Tıbbi harcamalar (muhtemelen sağlık sigortası dahil)
• Bebeğinizi beklerken taşıyıcı annenin iyi beslenmesi için gıda desteği
• Seyahat masrafları
• Hamile kıyafetleri

Taşıyıcı anne nasıl hamile kalır?

Tüp bebek (IVF) ile gebelik sağlanır. Gerekiyorsa bir taşıyıcı anne kendi yumurtasını da bağışlayabilir. Hamilelik genellikle çiftin kendi yumurta ve spermiyle oluşturulan embriyonun taşıyıcı annenin rahmine yerleştirilmesi ile sağlanır. Bebek taşıyıcı annenin rahminde gelişir ve doğar. Ancak sperm yahut yumurtası olmayan bireyler için bunlar da genel bağışçılar aracılığıyla sağlanabilir.

Bebek taşıyıcı anneye benzer mi?

Taşıyıcı anne ile bebek arasında biyolojik bir bağ bulunmamaktadır. Taşıyıcı annelerin, taşıdıkları embriyo ile genetik olarak ilişkili olmadığı için bebek taşıyıcı anneye benzemeyecektir. Bebek ebeveynlerine benzeyecektir .

Türkiye’de taşıyıcı anne var mı?

Türk Medeni Kanunu’nun 282/1 maddesi, anne ile çocuk arasındaki ilişkinin doğumla kurulduğunu söylüyor. Taşıyıcı anneliğin hiçbir dayanağı yoktur. Yani çocuğu doğuran kişi onun annesidir. Mevcut yasaya göre, Türkiye’de taşıyıcı annelik yasak. Hiçbir şekilde izin verilmemektedir. Taşıyıcı annelik, Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun’un Ek 1. maddesi ile yasaklanmıştır.

Türkiye’de taşıyıcı annelik neden yasak?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Türkiye’deki mevcut yasalara göre çocuğu doğuran kişi çocuğun annesidir. Evli çiftlerden veya donörlerden elde edilen embriyoların donör kullanımı, transferi ve başkalarına uygulanması yasaktır.