Zehirlenmeler en sık kümes hayvanlarından kaynaklanır. Tavuk etinden zehirlenmelerde genellikle, campylobacter bakterileri ve bazen de salmonella ve clostridium perfringens bakterileri sorumludur. Tüm bu bakteriler zehirlenme dolayısıyla ishal ve kusma ile yoğun sıvı kaybına sebep olduğundan küçük çocuklar ve yaşlılarda hayati sonuçlar doğurabilir.
Tavuk eti saklama ve pişirme koşulları
Zehirlenmeleri önlemenin en iyi yolu tavuk eti saklama ve pişirme kurallarına dikkat etmektir. Aşağıdaki önerilere ilave olarak tavuk etini alırken son kullanma tarihine dikkat etmek ve bu etten yapılan yemeği aynı gün tüketmeniz önerilir. Mümkün olduğunca taze gıda kullanmak önemlidir.
- Tavuğu alırken eğer açık (poşetsiz) alıyorsanız, mutlaka bir poşete koyun.
- Tavuğu ellemeden önce ve sonra elleri 20 saniye boyunca ılık su ile bol sabunla yıkayın.
- Çiğ tavuğu suyun altında tutarak yıkamayın. Yıkama sırasında, tavuk suyu mutfakta yayılabilir ve diğer gıdalara, mutfak eşyaları ve tezgâha sıçrayarak olası bakteriler ortama yayılabilir.
- Çiğ tavuk için ayrı bir kesme tahtası kullanın.
- Daha önce çiğ tavuk koyduğunuz tabağa, tahta veya başka bir yere pişmiş yiyecek veya başka gıdalar koymayın.
- Tavuk hazırladıktan sonra başka bir yemeğe hazırlık yapmadan önce, kesme tahtaları, mutfak eşyaları, bulaşıklar ve tezgâhı sıcak sabunlu su ile yıkayın.
- Tavuğu pişirirken içinin en az 75 C dereceye kadar ısındığından emin olun. Bunun için bir gıda termometresi kullanabilirsiniz. En iyisi iyice kaynatmak yahut uzun süre fırında, tencerede pişirmek.
- Ev dışında sipariş ettiğiniz tavuğun tam pişmemiş olduğunu düşünüyorsanız, daha fazla pişirilmesini talep edin.
- Tavuk ile yaptığınız yemeği 2 saat içinde ( Yaz aylarında hava sıcaklığı 30 C üzerindeyse 1 saat içinde) muhakkak buzdolabına koyun veya dondurun.
- Yemeği tekrar ısıtmanız gerekiyor ise iyice kaynatın sonra servis edin.
Doktorunuzu arayın!
5 yaşından küçük çocuklar, 65 yaş ve üstü yetişkinler, bağışıklık sistemi zayıflamış insanlar ve hamile kadınlar açısından gıda zehirlenmeleri çok ciddi sonuçlar doğurabilir.
Yüksek ateş (38 C’ den yüksek sıcaklık)
3 günden fazla ishal
Kanlı dışkı
Sıvı alımını engelleyecek kadar sık kusma, öğürme
Sıvı kaybı belirtileri ise şunlardır;
Çok az idrar yapmak
Ağız kuruluğu
Ayağa kalkarken baş dönmesi