Ana SayfaÇocukÇocuk SağlığıVerem (Tüberküloz) önlenebilir bir hastalıktır!

Verem (Tüberküloz) önlenebilir bir hastalıktır!

-

Verem hastalığına karşı uzun süreli ve önemli bir mücadele veren ülkemizde yapılan rutin aşılama ile tüberküloz hastalığı giderek gerilemiştir. 2005 yılında verem hastası sayısı 20 bin 535 iken, 2017 yılında rakam 12 bin 46’ya düşmüştür. 2016 yılında verem tanısı konmuş hastaların yüzde 86’sının tedavisi başarılı sonuçlanmıştır. Verem hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler ise şöyledir. 

Verem (Tüberküloz) nedir?

Verem ciddi sonuçlar doğurabilen bir hastalık olmakla birlikte ülkemizde hâlen ciddi bir sorundur. Verem hastalığı en sık akciğerleri hedef almakla birlikte, omurga, beyin, böbrek gibi diğer organları da tutabilir. Pek çok dokuda enfeksiyona sebep olabilirken aynı zamanda menenjit ve zatürreye neden olabilmektedir. Özellikle küçük çocuklarda tüberküloz menenjiti riski yüksektir. Körlükten sağırlığa felç ve hatta zekâ geriliğine varan sonuçlar doğurur.

Verem nasıl bulaşır?

Bakteri hava yoluyla ve ağız burun salgılarına doğrudan temas ile bulaşmaktadır. Bağışıklık sistemi güçlü çocuklarda bakteri çoğalıp hastalık yaratmaz ancak beklemeye başlar. Bu kişiler hastalığı taşıdıkları halde bulaştırmazlar. Ancak bağışıklık sisteminin zayıfladığı bir dönemde bakteri çoğalarak hastalığa sebep olur. Hastalar öksürük ile veremi çevrelerine yayar.

Verem aşısı önemli!

Verem aşısı (BCG) doğumdan sonra ilk 3 ay içinde yapılabilir. Verem bulaşmış olma riski olan bebeklere aşı öncesi  tüberkülin deri testi yapılması önerilmektedir. Böylelikle aşı yapılmadan önce bebek verem mikrobu almış ise test ile anlaşılır. Test sonucu negatif ise aşı uygulanır. Araştırmalar verem aşısı olan çocuklarda lösemi gibi kanserlerin de daha az görüldüğünü göstermiştir.

Verem tedavisi uzun sürer

Verem tedavisinde birkaç ilaç birlikte kullanılır ve tedavi yaklaşık 9 ila 12 ay sürebilir. Tedavi her zaman başarılı olmayabilir. Tedavi edilemeyen hastalık ise ne yazık ki çoğunlukla hastanın kaybı ile sonlanır.

Verem (Tüberküloz) belirtileri nelerdir?

Kimi zaman hastalığın tuttuğu organa göre farklılık göstermekle birlikte genel belirtiler aşağıdaki gibidir. Meselâ; omurganın tüberkülozu size sırt ağrısı verebilir ve böbreklerinizdeki tüberküloz idrarınızda kana neden olabilir.

  • Üç hafta veya daha fazla süren öksürük.
  • Kan tükürme.
  • Göğüs ağrısı veya solunum yolu ağrıları öksürük ile birlikte.
  • İstenmeyen kilo kaybı.
  • Hâlsizlik.
  • Ateş.
  • Titremeler ve iştah kaybı.
  • Gece terlemeleri.

Ne zaman doktora gitmeli?

Ateşiniz, açıklanamayan kilo kaybınız, hafif gece terlemeleri veya kalıcı bir öksürük varsa doktorunuza görünün. Ancak diğer başka hastalıklarda bu problemlerden kaynaklanabilir. Bu sebeple doktorunuz nedenini belirlemek için testler yapacaktır.

Türkiye’de her ilde verem savaşı dispanserleri halka ücretsiz hizmet vermektedir.