Bebek sahibi olacak anne adayları, doğumdan sonra yeni doğan bebeğin ilk anlarını ve neler yaşanacağını merak ederler. Bu heyecanlı bekleyişin sonunda anne ve bebeğin ilk anlarında yapılan uygulamaları yeni doğan sorumlu hemşiresi olarak sizler için yazdım. Bu konuda yıllarca, uzun süren eğitimler alan yeni doğan hemşireleri olarak bebeğinizin ve sizin yanınızdayız.
Hoşgeldin bebek
Sezaryen veya normal doğum planlanan ya da acil gerçekleşen doğumlarda, bebeğiniz çocuk doktoru ve bebek hemşiresi tarafından karşılanır. Doğum sonrasında ameliyathane ve doğumhanede bebeğinizin ihtiyaç duyabileceği tüm müdahaleler yapılır. Bebek ve annesi için aynı protokol numarasını taşıyan bilezik yazılır ve bebeğin ayak bileğine annenin ise el bileğine takılır. Bebek, bebek bakım ünitesine alınarak kilo, boy, baş ölçümleri alınır.
Rutin olarak K vitamini ve Hepatit B aşısı uygulanır. Hepatit B, karaciğeri etkileyen viral bir hastalıktır. Hepatit B, bebeğe hamilelik veya doğumda geçer. Bu nedenle, bebeği korumak amacıyla doğumdan kısa süre sonra bebeğe Hepatit B aşısı yapılmalıdır. Bebeği hipotermiden (ısı kaybı) korumak amacıyla bebeğe banyo yaptırılmaz. Sadece başı yıkanır ve kıyafetleri giydirilerek sıcaklığı artırılıp azaltılabilen yatağa yatırılır. Anne odasına gelir gelmez bebek annenin yanına götürülerek emzirmeye en kısa sürede başlanır.
Gerekli olan tüm eğitim ve bakım hizmeti (anne sütü, emzirme teknikleri, bebek bakımı vb.) uzman bebek hemşireleri tarafından karşılanır. Bebeğin, hastanede kaldığı süre boyunca her gün çocuk doktoru tarafından muayenesi yapılır ve aileye bilgi verilir.
Cilt özelliği:
Doğumdan sonra deri normal renginden daha mor görülebilir. Bebeğinizin cildi yetişkinlere göre daha pembe ve daha hassastır. Doğumdan sonraki ilk günlerde bebeğinizin cildinde, ortasında sarı bir alan bulunan kırmızı lekeler görülebilir. Bu lekeler yaşamın ilk günlerinde ortaya çıkar ve 15 günde kendiliğinden kaybolur, tamamen zararsızdır.
Görme ve işitme yeteneği:
Bebeğiniz doğumdan itibaren görme, işitme, koku ve tat alma yeteneğine sahiptir. Böylece ilk birkaç gün içinde annesini bu duyuları ile tanımayı öğrenecektir. 15-20 cm’den net bir şekilde, daha uzaktan ise siluet şeklinde görebilirler. Bebeklerin çoğunda gözyaşı 2. ayda başlar.
Vücut özelliği:
Yenidoğan bebeğinizin kafası bedene oranla daha büyüktür ve normal doğan bebeklerde kafa şekli doğum kanalından geçtiği için bozuk olabilir. Kafasında yumuşak kısımlar vardır (bıngıldak). Bacaklar içe doğru kıvrık olabilir, çenesinde ve burun çevresinde yağ kabarcıkları olabilir (milia), kuyruk sokumu bölgesinde morluklar olabilir (mongol lekesi).
Yenidoğanın davranışları:
Yenidoğan bebeğinizde; çene titremesi, alt dudağın içe dönmesi, hıçkırık, düzensiz solunum, öksürme, hapşırma, esneme, sesli uyuma, irkilme, ağlarken el ve kollarının titremesi, ağladığında ve üşüdüğünde morarma gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.
Uzm. Hem. Songül Ovalı
ACB Yenidoğan Sorumlu Hemşiresi