Ana SayfaYAZARLARDyt.Figen Fişekçi ÜvezYeni yılda en güzel temennimiz tabiî ki “Sağlık”

Yeni yılda en güzel temennimiz tabiî ki “Sağlık”

-

Yılbaşı gecesi için çoğumuz plan yaptık. Bu planların en önemli kısmı ise tabiî ki zengin sofralar. Yeni yıl sofraları deyince aklıma hindi, et, tavuk ve belki balıktan oluşan  güzel bir ana yemek, pilavlar, harika mezeler, güzel tatlılar, kuru yemişler ve alkol geliyor. Bunların hepsini yediğimizi ve alkol aldığımızı düşünürsek bir akşam yemeği için fazlasıyla yağlı, karbonhidratlı ve kalorili bir gece olacak demektir.

Yeni yılda en güzel temennimiz tabiî ki “Sağlık”

Yeni yılda en güzel temennimiz tabiî ki “Sağlık”

Eğer yeni yıla dostlarınızla güzel sofralarda merhaba diyecekseniz, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olabilir.

  • Ana yemek tercihini seçme imkânınız varsa (ya da siz hazırlayacaksanız) kırmızı et yerine nispeten daha az yağlı hindi veya tavuk etinden tercih edebilirsiniz. Ve tabiî ki pişirme yöntemi olarak fırında veya ızgaradan birini seçmelisiniz.
  • Yanında pilav tercih edecekseniz bulgur veya esmer pirinç tercih edip sebzeli pişirmenizde fayda var.
  • Mezeler konusuna gelecek olursak mayonezli ve kızartmalardan oluşmuş mezeler yerine zeytinyağlı sebzeler, ızgara, çiğ veya közlenmiş sebzeleri mayonez yerine süzme yoğurtla biraz kıvam vererek yoğurtla karıştırabilirsiniz. Fava veya humusta alternatifler arasında olabilir.
  • Eğer alkolün yanında peynir tüketecekseniz az yağlı peynir tercih ediniz. Kuruyemiş konusunda ise çok çok dikkatli olunuz çünkü sağlık açısından çok değerli yağ asitleri içeren bu yemişler aşırı tüketildiğinde tahmininizden fazla kalori sağlayabilir. Örneğin 1 çay bardağı bademin 500 kaloriye yakın olduğunu düşünürsek abartmamakta fayda var.
  • Gelelim alkol konusuna, alkol vücuda girdikten sonra midede çok fazla emilmeden ince bağırsağa sonra karaciğere ulaşır, alkol bizim için zehirli bir madde olarak düşündüğümüzde karaciğerimiz onu etkisiz hale getirmek için fazla zaman harcayacaktır. Yani söylemeye çalıştığım zaten alkolle yeterince meşgul ettiğimiz karaciğeri alkolün yanında yediğimiz ağır ve yağlı yiyecekler, aşırı kuruyemiş ile yormanın anlamı yoktur. Ayrıca diüretik etkisini de düşünürsek sıvı kaybına neden olmamak için su desteğini ihmal etmemeliyiz. Alkol seçiminde ise alkol oranı düşük şarap tercih edilebilir.
Alkol Miktar Enerji
Kırmızı-Beyaz şarap 100 mL 85 kcal
Alkolsüz bira 330 mL 100 kcal
Bira 330 mL 140 kcal
Cin, votka, viski 45 mL 105 kcal
Şampanya 100 mL 98 kcal
Rakı 50   mL 175 kcal

 

Yılbaşına yaklaşırken protein ve sebze dengesine dikkat ederek aşırı yağlı ve karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durmalıyız.

 

Yılın son günü akşam yemeğin dozunu kaçırma ihtimaliniz olduğu için sabahtan az yağlı peynir yanında biraz zeytin bol yeşillik ve 1-2 dilim tam buğday ekmeği gibi hafif bir kahvaltı ile başlamak gerekir. Akşam yemeğinde proteinli (et/tavuk/ hindi vb.) bir yiyecek olacağından öğle yemeğinde mutlaka sebze yemeği, yoğurt gibi yiyecekler yemek iyi olacaktır. Eğer alkol alacaksak ertesi gün susuzluk yaşayacağımızdan su tüketimine dikkat edelim. Akşam yemeğinden önce kan şekeri düşmüş bir şekilde yemeğe başlamamak için 1 kase yoğurt, yanında 3-4 kuru erik ve 2 ceviz içi gibi bir ara öğün yapmakta fayda var. Akşam yemeğinde de porsiyon kontrolüne dikkat etmeye çalışalım.

Peki yılbaşı gecesi bunlara dikkat etmediyseniz;

Yeni yılın ilk gününde ise güne mutlaka 2 bardak su ile başlayalım içine biraz limon damlatabiliriz. O gün en az 2,5 L su tüketelim. Rezene veya papatya çayı da tüketebilirsiniz.

Alkol kullanımından sonra kanda şeker düşüklüğü olabilir, mutlaka hafif de olsa bir kahvaltı yapalım.

Yeni yılın ilk günü ne yemeli?

Sabah: 1 bardak yoğurt veya süt

3 kaşık yulaf

2-3 kuru kayısı

4-5 badem

Ara: Limonlu su

Öğle: Mevsim sebzeleri ile oluşturulmuş bulgurlu çorba + Yoğurt

Ara: 2-3 kepekli bisküvi + Tarçınlı çay

Akşam: Sebze yemeği veya Izgara tavuk veya balık, salata

Gece: Meyve + Papatya çayı

Herkese gönlünüzden geçen tüm iyi dileklerin gerçekleştiği sağlıklı ve huzur dolu yeni bir yıl dilerim.

 

Dyt. Figen Fişekçi Üvez