Pandemi döneminde doğum sonrası depresyon, anksiyete ve stres oranlarında artış görülüyor. Pek çok anne, doğum sırasında salgın nedeniyle değişen bakım koşulları gereği stres yaşıyor. Bu, anne bebek bağlanmasını da olumsuz etkileyebiliyor. Ancak bu durumu düzeltmek mümkün görünüyor.
Salgın döneminde doğum yapıp hastalık yahut başka sebeplerde bebeğinizden ayrı kaldıysanız bu durumu düzeltmek için hala yapabileceğiniz bazı şeyler mevcut. Endişelenmeyin hiçbir şey için geç sayılmaz.
Anne bebek bağlanmasına yardımcı olabilecek bazı öneriler
Ten teması kurun
Bebeğinizle olabildiğince çok ten teması kurun. Ten teması sadece yenidoğanlar için değil herkes için önemli bir etkileşim sağlar. Özellikle memeli canlılarda bu önemlidir. Ten teması bebeğinizi yatıştırmaya, sevgi ve güven oluşturmaya yardımcı olabilir. Emzirebiliyorsanız bebeğinizi emzirmek ona banyo yaptırmak, ona sarılmak ilişkinize iyi gelebilir.
Bebek masajı yapın
Bebek masajı, bebeğinizle nazikçe konuşurken veya ona nini söylerken yapabileceğiniz nazik, ritmik hareketlerden oluşan bir nevi okşamadır. Bebek masajı sizi ve bebeğinizi sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Bu süreç hem annede hem bebekte oksitosin hormonu salgılanmasını tetikler. Bu da hem daha sakin hem de güvende hissetmenize yardımcı olur.
Bebeğinizi vücudunuza yakın tutun
Bebeğinizle yeniden bağ kurmanın bir başka yolu da onu mümkün olduğunca fiziksel olarak kendinize yakın tutmaktır.Bunu yapmanın en kolay yolu onu yumuşak bir kanguru da taşımak ve beslerken vücudunuza temas etmesini sağlamaktır. Bebeğiniz hareketlerinizi, kalp atışınızı ve vücudunuzun sıcaklığını hissetmelidir.
Emzirme veya mama saatini sadece kendinize ayırın
Emzirmeye devam etmek bebeğinizle bağ kurmanıza yardımcı olabilir . Emzirmeyle ilgili sorun yaşıyorsanız sağlık çalışanı bir emzirme danışmanından yahut hekiminizden bilgi alabilirsiniz. Emzirme, bebeğin anne vücuduna yakın tutulması ve beslenmenin bir arada olması nedeniyle anne ve bebek bağlanmasında önemli bir unsurdur. Ancak bebeğiniz ek gıda yiyor yahut mama kullanıyorsanız da onunla mutlaka sarılarak yahut göz teması kurarak beslenme saatini değerlendirmeniz de faydalı olacaktır. Bu süreçte sıkıntılarınızı ve endişelerinizi hekiminizle konuşmaktan korkmayın. Yardıma ihtiyacınız olduğunu hissediyorsanız mutlaka çevrenizden ya da sağlık personelinden destek talep edin.
Kendiniz ve bebeğiniz için anlayışlı olmanız, sakin kalmanız en önemlisi mutlu olmanız önemlidir. Bebeğinizle bağ kurmak için bolca vaktiniz olduğunu unutmayın. İlişkiniz de bebeğinizle birlikte büyüyüp gelişecektir.
Kaynak :
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fgwh.2020.00001/full?fbclid=IwAR1Dxl4
https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003519.pub4/full