Ana SayfaÇocukYenidoğan bebeklerde sık görülen 10 sağlık sorunu

Yenidoğan bebeklerde sık görülen 10 sağlık sorunu

-

Yenidoğan bebekler bir sevinç ve sevgi yumağıdır. Çoğu sağlıklı olmasına ve herhangi bir tıbbi sorun yaşamamasına rağmen bazen yenidoğan bebeklerde sağlık sorunları yaşayabilir. Ebeveynlerin ve bakıcıların bu yaygın sağlık sorunlarının farkında olmaları önemlidir, böylece hızlı ve düzgün bir şekilde konuya yaklaşabilirler.

Yenidoğan bebeklerde bu 10 sağlık sorunu sık görülebiliyor

Yenidoğan bebeklerde doğum yaralanmaları

Doğum sırasında, bebekler uzun veya zorlu bir doğum süreci yaşarsa veya bebekler çok büyükse yaralanabilirler. Bazı yenidoğan bebekler hızlı bir şekilde iyileşirken, diğerleri için iyileşme süreci daha uzun olabilir. Kırık bir köprücük kemiği nadiren oluşsa da bazen birkaç hafta sonra kırık bölgesinde küçük bir yumru oluşabilir.

Doğum sırasında kaslara bağlı sinirlerin baskı veya gerilmesi nedeniyle, bebeklerde kas zayıflığı yaygın bir doğum yaralanmasıdır. Bu durum genellikle yüzün bir tarafında veya bir omuz veya kolda zayıflama şeklinde kendini gösterir ve genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir. Bebeğin emzirme pozisyonu ve kucağa alma şekli gibi konularda çocuk doktorundan tavsiye almak, iyileşme sürecine yardımcı olabilir.

El ve ayaklarda morarma

Bazı bebeklerin elleri ve ayakları hafif mavi veya mor renkte olabilir. Bu soğuk havadan kaynaklanmış olabilir.  Bebek ısınınca pembeye dönüyorsa tekrar sorun yoktur. Bazen de yenidoğan bebekler aşırı ağladıklarında yüz, dil ve dudaklarında mavi renklenme olabilir. Bu durum bazen de bebeğin kalp veya akciğerlerinin düzgün çalışmadığının bir işareti olabilir ve hemen tıbbi yardım alınması gerekebilir.

Olağandışı bağırsak hareketleri

Doğumdan sonra ilgili personel, bebeğinizin ilk idrarını ve kakaısnı izleyecektir. Yirmi dört saat veya daha fazla gecikebilir. İlk veya iki bağırsak hareketi siyah veya koyu yeşil ve çok sümüksü olacaktır. Bu bebeğin bağırsaklarını doğmadan önce dolduran bir madde olan mekonyumdur. Bebeğiniz ilk kırk sekiz saat içinde mekonyum çıkarmazsa, alt bağırsakta herhangi bir sorun olmadığından emin olmak için daha fazla değerlendirme yapılması gerekebilir.

Öksürme

Bebek sütü/mamayı çok hızlı içerse öksürebilir ve tükürebilir; ancak bu tür öksürük, bebeğiniz beslenme rutinine alıştığı anda durmalıdır. Bu aynı zamanda emziren bir annenin sütünün ne kadar güçlü veya hızlı aktığı ile de ilgili olabilir. Beslenme sırasında sürekli öksürür veya rutin olarak öğürürse, çocuk doktoruna danışın. Bu semptomlar, akciğerlerde veya sindirim sisteminde altta yatan bir sorunu gösterebilir.

Aşırı ağlama

Tüm yenidoğanlar, genellikle görünürde bir sebep olmadan ağlarlar. Bebeğinizin karnını doyurduğundan, gazını çıkardığından, bezinin temiz olduğundan ve üşümediğinden eminseniz, en iyi taktik muhtemelen onu kucağınıza almak ve sevgi göstermek olacaktır. Ayrıca inatçı ağlamanın sebebi kolik de olabilir.

Uyuşukluk ve uyku hali

Her yenidoğan zamanının çoğunu uyuyarak geçirir. Birkaç saatte bir uyandığı, iyi beslendiği, halinden memnun göründüğü ve günün bir bölümünde uyanık olduğu sürece, geri kalan zamanlarda uyuması tamamen normaldir. Ancak nadiren uyanıksa, beslenmek için kendi kendine uyanmıyorsa veya yemek yiyemeyecek kadar yorgun veya ilgisiz görünüyorsa, çocuk doktorunuza danışmalısınız. Bu durum, özellikle de her zamanki davranışlarında farklı olarak ani olarak oluştuysa, bir hastalığın belirtisi olabilir.

Dışkıda kan

Bazen yeni doğan bebeklerin bağırsak hareketlerinde az miktarda kan bulunur. İlk birkaç gün içinde ortaya çıkarsa, genellikle bebeğin dışkılama nedeniyle anüste küçük bir çatlağı olduğu anlamına gelir. Bu genellikle zararsızdır, ancak yine de daha fazla değerlendirme gerektiren başka nedenler olduğundan, nedenini doğrulamak için çocuk doktorunuza bu konuda bilgi verin.

Sarılık

Birçok normal, sağlıklı yenidoğanın ciltlerinde sarılık olarak bilinen sarımsı bir renk vardır. Çocuğun kanında bilirubin birikmesinden kaynaklanır. Hafif sarılık zararsızdır. Ancak bilirubin seviyesi yükselmeye devam ederse ve tedavi edilmezse beyin hasarına yol açabilir. Sarılık, emzirilen yeni doğanlarda, çoğunlukla iyi emzirenlerde daha yaygın olma eğilimindedir; emziren anneler, yeterli süt üretecek ve bilirubin seviyelerini düşük tutacak şekilde günde en az sekiz ila on iki kez emzirmelidir.

Sarılık önce yüzde, sonra göğüs ve karında ve son olarak bazı durumlarda kol ve bacaklarda görülür. Gözlerin beyazları da sarı olabilir. Artık çoğu bebek, doğumdan sonraki yirmi dört saat rutin olarak sarılık açısından tarıyor. Çocuk doktoru, bebeğin yaşı ve diğer faktörlerin yanı sıra cilt rengine bağlı olarak sarılığın mevcut olabileceğinden şüphelenirse, durumu kesin olarak teşhis etmek için test isteyebilir. Bebek yirmi dört saat olmadan önce sarılık gelişirse, doğru tanı koymak için her zaman bir bilirubin testi gerekir.

Solunum zorluğu

Bebeğinizin doğumdan sonra normal bir solunum düzeni oluşturması birkaç saat alabilir. Alışılmadık bir şekilde nefes alıyor gibi görünüyorsa, bunun nedeni çoğunlukla tıkalı burun olabilir. Ancak, burnu temizlendikten sonra da sorun devam ediyorsa hekiminize danışmanız önemlidir.

Göbek bağı sorunları

Göbek bağı kanaması. Bebeğinizin göbek bağıyla ilgilenirken, göbek kordonu düşerken bezin üzerinde birkaç damla kan görebilirsiniz. Bu normal. Ancak kordon aktif olarak kanarsa derhal bebeğinizin doktorunu arayın. Göbek enfekte olursa, tıbbi tedavi gerektirecektir. Kordon enfeksiyonları yaygın olmamakla birlikte, aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuzla iletişime geçmelisiniz:

  • Kordondan kötü kokulu sarımsı akıntı
  • Kordonun tabanı etrafındaki kırmızı deri
  • Kordona veya yanındaki deriye dokunduğunuzda ağlama

Bazen kordon tamamen kurumak yerine, göbek kordonu düştükten sonra göbek deliği üzerinde kalan bir granülom veya küçük, kızarık bir yara dokusu kütlesi oluşturur. Bu granülom açık sarımsı bir sıvıyı boşaltacaktır. Bu durum genellikle yaklaşık bir hafta içinde geçer, ancak geçmezse çocuk doktorunuzun granülomatöz dokuyu müdahale etmesi gerekebilir.

Göbek fıtığı

Bebeğinizin göbek kordonu bölgesi ağladığında dışarı doğru çıkıyorsa, göbek fıtığı olabilir. Bu ciddi bir durum değildir ve genellikle ilk on iki ila on sekiz ayda kendiliğinden iyileşir. Göbeğe kulaktan dolma bant, madeni para ya da benzeri cisimler koymayın. Fıtığa yardımcı olmaz aksine ciltte kızarıklıklara neden olabilir.

Kaynakça: https://healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Common-Conditions-in-Newborns.aspx