Yenidoğan davranışları bebeklerin dış dünyaya uyum sağlamasına yönelik bazı refleksleri ve içgüdüsel hareketleridir. Genellikle doğumdan en çok 2-3 ay içinde çoğu kaybolur ancak bunlar ilk ebeveynliği yaşayan aileleri endişelendirebilir.
Yenidoğan davranışları nelerdir?
Hıçkırık:
Bebelerde sık gözlenir. Herhangi bir müdahale gerektirmeden geçer. Çok sık rastlanır. Eğer rahatsız olduğunu düşünüyorsanız kısa bir süre emzirmek ile de geçirmek mümkündür. Nefesini daha rahat ayarlayabilmesi için burnunu açık tutmak gerekir. Emerken burnu tıkalı olan bebek emmekte isteksiz olabilir zira hem emmek hem de ağızdan hava almak zordur. Soluklanmasına fırsat tanıyın. Bebekler çok yediğinden şişen mide diyaframa baskı yaparak da hıçkırığı başlatabilir. Genellikle gazları çıkartıldığında da geçmektedir.
Düzensiz solunum:
Bebeler bazen çok hızlı kimi zaman da çok yavaş nefes alabilir. Nefes alıp verme düzensiz olabilir. Bebeğiniz iyi görünüyorsa, morarma yoksa, dakikada 60 defadan fazla soluk almıyor ise nefesi 6 saniyeden fazla kesilmiyor ise ve bu durum sürekli olmuyor ise genellikle sorun yoktur.
Çene ve alt dudak titremesi:
Yenidoğanda başın arkaya doğru yatırılmasıyla ortaya çıkan bir reflekstir. Bu bebeğin üşüdüğü anlamına gelmemektedir.
Hapşurmak:
Bebekler hapşurarak solunum yollarını temizlerler. Bu üşüttükleri hasta oldukları anlamına gelmez. Sık ardı ardına hapşurmak bulunduğu ortamda bir şeylerin alerji yapmasından da olabilir. Ama ara sıra olan bir hapşuruk temizlik içindir.
Cilt:
Bebeğinizi soğuk havalarda haftada 2-3 sıcak havalarda her gün yıkayabilirsiniz. Her gün yıkanan bebeğe her gün şampuan, sabun kullanmayın. Yazın haftada 2 kışın bir defa sabunlu banyo yaptırmak yeterlidir. Bebekler için özel şampuan sabun kullanın. Yeni doğan cildini çok yağlarsanız sivilce oluşturabilirsiniz. Eğer cildi çok kuruysa bebek losyonu ile masaj yapılabilir. Talk pudrası kullanmayın. Bebeğiniz pişik olur ise gerekli önlemleri alın. Altını kokusuz mendiller ve mümkün ise nemli bez veya suya tutarak temizleyin. Ara sıra havalandırın. Kuru kalmasını sağlayın. İyi bir bebek bezi kullanın. İshal ise sık sık altını kontrol edin ve temizledikten sonra pişik kremi kullanın. Daha fazla bilgi için pişik nasıl geçirilir yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Bebeğin göbek kordonu ilk 2-3 hafta içerisinde düşer. Bakımı alt değiştirirken günde iki defa alkol ile temizlenerek yapılır. Kordon düşene dek bezi göbeğin altında bağlanır. Son yıllarda yenidoğan bezleri göbek oyuntulu üretilmektedir.
Yatış pozisyonu:
İstatistikler sırt üstü yatan bebeklerde ani beşik ölümlerinin yan ve yüz üstü yatanlara göre daha az olduğunu göstermektedir. Eğer bebeğiniz çok kusuyor veya reflüsü var ise yatarken hafif başı destekleyerek sırttan itibaren biraz yükseltmek faydalı olacaktır. Kafa arkası sırt üstü yatmaktan düzleşen bebeklerin kafası hafif sağa hafif sola sola çevrilebilir.
Görme:
İlk günlerde bulanık ve yaklaşık 30 cm ileriyi görebilirler. Daha uzağı bulanık görürler. Bebeğiniz ara sıra şaşı bakabilir. Panik yapmayın henüz iki gözünü birden aynı noktaya odaklayamadığındandır. Genellikle 6 ayda kaybolur ama bu durum devam eder ise hekiminize bilgi vermeli ve bir göz doktoruna kontrol ettirmelisiniz. Bebeklerde görme gelişimi hakkındaki yazıyı linki tıklayarak okuyabilirsiniz.