Yer elması çorbası
Malzemeler
- 1/2 kg yer elması küçük doğranmış
- 1 adet küçük boy soğan ince kıyılmış
- 1 adet küçük patates küçük doğranmış
- 1 adet ince körpe pırasa ince kıyılmış
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı (1 çorba kaşığını tereyağ olarak da kullanabilirsiniz)
- Yeterli miktarda su ( Yaklaşık 3 su bardağı)
- 1 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı toz kişniş ve ya kimyon (Özellikle gaz problemi olanların kullanmasını öneririm. Kişniş ve kimyonun aynı aileden gelen, tohumları baharat olarak kullanılan, hazmı kolaylaştırma özelliğine sahip bitkilerdir)
Küçük çocuklar için çorbanın koyu olması besin değerinin daha yoğun olması demek olduğundan tercih edilir. Koyu çorbayı sonradan su ekleyerek inceltmek mümkündür.
Hazırlanışı
- Yer elması çorbasının malzemeleri yer elması ve patates yıkanır, soyulur iri doğranır. Soğan ve pırasa ince yemeklik doğranır.
- Yağlar tencereye konulur. İçine pırasa ve soğan eklenerek, kokusu çıkıncaya kadar3-4 dakika orta ateşte sotelenir.
- Patates, yer elması ve baharat eklenir, üzerini örtecek kadar su ilave edilir. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. El blenderı veya mutfak robotundan geçirilip sevdiğiniz çorba kıvamına gelinceye kadar süt eklenir.
- Kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynadığında ocak söndürülüp servis edilir.
Servis ederken, damak tadınıza göre üzerine kuru nane serpilebilir yada farklı çıtır bir doku için ince kıyılmış kavrulmuş badem kullanılabilir.
Dyt. Figen Fişekçi Üvez’in notu:
Yer elması çorbasının ana malzemesi yer elması demir, C vitamini, fosfor ve potasyumdan zengindir. C vitamini ve demirden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca bağırsakları çalıştırır. Yalnız gaz yapıcı da özelliği de vardır bu yüzden 1 yaş ve sonrası için uygundur. İçerisindeki soğan ve pırasa çorbamızı C vitamininden zengin kılmaktadır. Özellikle körpe pırasa sindirim açısından tercih edilmelidir.