Ana Sayfa1 Yaş Üstü YemekYoğurtlu ıspanak püre 1 yaş ve sonrası çocuklar için

Yoğurtlu ıspanak püre 1 yaş ve sonrası çocuklar için

-

Yoğurtlu ıspanak püre

Malzemeler

  • Yarım kilo Ispanak
  • 2 çorba kaşığı tam buğday unu (silme)
  • 3/4 çay bardağı sızma zeytinyağı

Hazırlanışı

Ispanak yıkandıktan sonra yaprakları buharda veya az suda pişirilir. Suyu kullanılmayacağı için mümkün olduğunca az suda pişirilmelidir. Pişen ıspanak suyu süzülerek sıkıldıktan sonra ince (1 cm. kalınlığında) doğranır. Ayrı bir tencereye sızma zeytinyağı ve un koyularak orta ateşte karıştırılarak pişirilir. Unun, kavrulup renk değiştirmemesi gerekmektedir. Un çok hafif sarımsı renk aldığında üzerine ıspanak ilave edilerek 2 dakika kadar daha karıştırılarak pişirilir. Daha sonra ocaktan alınan ıspanak, yoğurt ile karıştırılır ve servis edilir. Yetişkin yiyecekse salçalı veya pul biberli zeytinyağı karışımı dökülerek servis edilebilir.

Not: Ispanak 9 – 12 aylarda verilebiliyor olmasına karşın bu tarif,  pişirilme şekli nedeniyle 1 yaş ve sonrası olarak değerlendirilmiştir.

Dyt. Figen Fişekçi Üvez’in notu:

Ispanak çocuklar için müthiş bir kaynak, sadece süt ürünlerinde bulunduğu düşünülen kalsiyum ıspanak içinde de mevcut. O nedenle çocukların kemik sağlığı için önemli bir tarif . Ispanak ayrıca bağışıklık sistemi için önemli A vitamini de içeriyor. İçeriğinde folik asit de olduğu için buharda pişirmek vitamin kaybını önler. Ayrıca ıspanağın içindeki nitrattan dolayı 9-12. aydan sonra verilmesi en uygunudur. Tarifte kullanılan tam buğday unu glisemik indeksinin düşük olması sebebiyle çok sağlıklı ve tok tutucu. Yağ bebeklerin beyin gelişimi için çok önemli, özellikle zeytinyağı oleik asit ve E vitamini içeriğinden dolayı kemik gelişimi için de önemli. Yeşil yapraklı sebzelerin pişirildiği gün yenmesi gerektiğini hatırlatmak isterim. Ertesi gün aynı yemeği bebeğinize yedirmeyiniz.