Yumurtalı taze fasulye için malzemeler
- Yarın kilo taze fasulye (yıkanmış, ayıklanmış ve haşlanmış)
- 2-3 adet yumurta
- 1 orta boy kuru soğan
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
Yumurtalı taze fasulye yapılışı
- Taze fasulye kılçıklı ise kenarlarında kılçık ayıklanır. Ortadan ikiye böldüğünüzde yanlardan kılçık çıkıyorsa ters yöne çekerek çıkarabilirsiniz ya da bıçakla çok ince yanlarını kesebilirsiniz.
- Bir tencereye 3-4 bardak kadar su koyulur içine tuz ilave edilir ve kaynamaya başladığında fasulyeler içine atılarak 15-20 dakika pişene kadar haşlanır. Pişen taze fasulye süzülür ve bir kenara alınır.
- Bir tavada yağ, küp küp doğranmış kuru soğan, soğanlar pembeleşene kadar pişirilir. Üzerine haşlanmış taze fasulye ilave edilir. Ara ara karıştırılarak orta ateşte 10 dk kadar kavurulur.
- Üzerine iki yumurta kırılır ve tekrar karıştırılır.
- Yumurtalar da piştiğinde yemeğiniz hazır demektir.
- Bu yemekte önemli olan haşlama sırasında taze fasulyelerin çiğ kalmamasıdır. Üzerine yetişkinler için isterlerse acı pul biber serperek, çocuklara ise sade olarak servis edilebilir.
Doç. Dr. Enver Mahir Gülcan’ın notu:
Yumurtalı taze fasulye 1 yaş ve sonrası yumurta alerjisi olmayan çocuklar için uygundur. Yaz mevsiminde bolca bulunan taze fasulye lif açısından zengin bir sebzedir. Bolca vitamin ve mineral içerir. Bu yemeğin bulunan yumurta hayvansal, fasulyede bulunan ise bitkisel protein olup yemeğin protein yönünden zenginleşmesini sağlar. Sağlıklı beslenme için sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken bir sebze olan taze fasulye, yaz aylarında ülkemizde bolca yetişir. Taze fasulye lif ve proteinin yanı sıra vitamin A, vitamin C, thiamin, riboflavin, niacin, folat, demir, bakır, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum içerir.