Zerdeçal içerisinde birçok bilimsel araştırmaya konu olmuş “Kurkumin” denilen bir madde vardır.
Kurkumin ile yapılan bir araştırmada, hücre yapısının düzenlenmesinde olumlu etkileriyle, kanserde yayılımı engelleyebileceği düşünülüyor. Ancak araştırmalar yeterli olmadığından henüz tıbben ispatlanmış bu yönde bir faydası olup olmadığı bilinmemekte.
Zerdeçal içindeki Kurkumin, ayrıca hafızayı artırıcı etkileri bulunmuştur. Bu sebeple zerdeçal içindeki kurkuminden, Alzheimer hastalığında yararlanılmaktadır. Zerdeçalın ayrıca karaciğer hasarını önleyici, kan yağ seviyesini koruyucu ve de antimikrobiyal etkileri ortaya konulmuştur.
Zerdeçal da safra akışını artırıcı etkisi nedeniyle yağlı gıdaların sindiriminde yardımcıdır.
Zerdeçal toz halinde 1-2 gram salata veya pilavınıza ilave edilebilir.
Zerdeçal Çayı (yetişkinler için); kaynamakta olan suya 1 gram ufak parçalara bölünmüş zerdeçal ilave edilir. 5 dakika kaynatılır ve süzülerek 1-2 kez içilebilir.
UYARI: Zerdeçal safra taşı olan kişilerde safra taşını yerinden oynatabilir.
UYARI: Hamilelikte rahim hareketlerini artırabileceğinden kullanımı önerilmemektedir.